Terugbetaling maagoperatie voor jongeren: onbegrijpelijk advies van het KCE
Verschillende Vlaamse kranten kopten vandaag dat maagoperaties voor jongeren terugbetaald zouden moeten worden. Ik vind niet dat ‘maagoperatie’ en ‘jongeren’ in één zin thuishoren, dus ik vroeg me af waarop deze claim gebaseerd is. Jammer genoeg is mijn zoektocht geen hoopgevende ontdekking …
Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg heeft een rapport gepubliceerd waarin ze het advies geven om de regels rond terugbetalingen van maagoperaties in België aan te passen. Zij zeggen dat maagoperaties werken en dat die in bepaalde gevallen ook voor jongeren terugbetaald moeten worden, zodat zij niet moeten wachten tot ze 18 zijn.
Ik heb het persbericht op hun website eens gelezen en ik kan er gewoon écht niet bij hoe mensen tot de conclusie komen dat maagoperaties werken. Een aantal voorbeelden van wat er te lezen valt:
“[…] de persoon valt gemiddeld bijna 18 kg na 1 jaar en 28 kg na 2 jaar meer af dan na een niet-chirurgische aanpak. Nadien is er dan meestal wel een beperkte gewichtstoename.”
“Daarnaast […] heeft de helft van de van de mensen met diabetes type 2 binnen de 2 jaar terug normale bloedsuikers (remissie). Na 5 jaar kampt de helft van deze groep echter opnieuw met abnormale bloedsuikers.”
“Complicaties zoals infecties bloedingen, lekken/perforaties en obstructies blijken kort na de operatie bij ongeveer 5% van de patiënten tot heropnames te leiden. Binnen de 5 jaar wordt ongeveer 20% van de MBS-patiënten opnieuw gehospitaliseerd voor een volgende ingreep of voor complicaties door de MBS.”
Andere risico’s die ze vermelden: reflux, dunnedarm-obstructie (risico’s die levenslang blijven bestaan); fysieke klachten zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel en misselijkheid; voedingstekorten die kunnen leiden tot botaandoeningen, bloedarmoede, lusteloosheid, enz, waarvoor mensen levenslang medisch opgevolgd moeten worden en voedingssupplementen moeten innemen.
Een maagoperatie heeft tot twee jaar na de ingreep een mogelijk (!) gunstig effect op psychische problemen, maar dat kan na verloop van tijd weer afnemen; ondanks gewichtsverlies kunnen depressieve stoornissen aanhouden; eetstoornissen kunnen blijven bestaan of juist worden uitgelokt door een maagoperatie (!)
“Er zijn nog maar weinig goede studies beschikbaar […] Bovendien kennen we de effecten van dergelijke ingreep op de lange termijn niet: er zijn bijna geen gegevens beschikbaar van volwassenen die als tiener MBS ondergingen.”
Hun conclusie? “De gezondheidsvoordelen kunnen zelfs zorgen voor kostenbesparingen op langere termijn, omdat aandoeningen door obesitas (type 2 diabetes, hoge bloeddruk, enz.) kunnen worden voorkomen of uitgesteld […] Het KCE beveelt daarom aan om de terugbetaling uit te breiden.”
Dus even voor alle duidelijkheid:
– mensen komen na een operatie weer bij;
– de bloedsuikerwaarden zijn voor heel wat mensen na 5 jaar weer abnormaal;
– 20% van de mensen die een maagoperatie hebben ondergaan belanden na 5 jaar opnieuw in het ziekenhuis vanwege een complicatie of voor een nieuwe ingreep;
– er zijn heel wat serieuze fysieke gezondheidsrisico’s verbonden aan een maagoperatie;
– een operatie heeft op psychologisch vlak niet per se gunstige gevolgen;
– en er is eigenlijk te weinig degelijk onderzoek over jongeren die een maagoperatie ondergaan
… en dan zegt het KCE dat maagoperaties werken (ook op lange terijn) en dat de terugbetaling voor maagoperaties bij jongeren uitgebreid moet worden?
Hoe kom je in hemelsnaam tot die conclusie?
Ze zeggen er wel bij dat een operatie voor jongeren een uitzondering moet blijven: het wordt enkel uitgevoerd bij hoge medische nood en door een multidisciplinair team in een gespecialiseerd centrum.
Maar wat denk je dat er over 5 of 10 jaar gaat gebeuren? Dan gaan ze de regels nog een keer bekijken en worden de voorwaarden nog maar eens versoepeld. Als ze nu al een uitbreiding voorstellen als er te weinig gegevens beschikbaar zijn en de lijst van risico’s zo lang is, dan denk ik niet dat ze het belang van de jongeren in hun gedachten hebben …
Ook interessant:
Eeuwenoud dieetleed
Veel mensen hebben nogal wat extreme dingen gedaan om af te vallen. En dat is niet nieuw. Om aan te tonen hoever dieeetleed ging, vind je hier een overzicht van uitvindingen en personen die bijgedragen hebben aan de uitgebreide en soms bizarre historie van onze...
Dikke mensen zijn geen teflon-pannen
Ook als je jezelf en je lichaam graag ziet, ben je niet ongevoelig voor opmerkingen. Dat is logisch, want je bent ook maar een mens. Zelfliefde zorgt er dan ook niet voor dat niks je nog raakt, maar wel dat je er sneller overheen geraakt en je lichaam niet de schuld...
Hoe intuïtief eten nog altijd een dieetmentaliteit kan zijn
Om volledige vrijheid rond eten te ervaren moet je de eetregels in je hoofd volledig loslaten. Ja, ook die waarvan je denkt dat ze onschuldig zijn, zoals vijf stukken groenten en fruit per dag eten.Elk dieet dat er bestaat heeft zo z’n eigen regeltjes. Je moet...