Elk nieuw dieet dat op de markt komt, belooft dat het dé manier is om af te vallen en slank te worden. Maar hoe kan één dieet nu helpen voor zo’n grote variëteit aan mensen en lichamen?
Ik heb een vraagje voor jou. En ik ben er zeker van dat je er een antwoord op kan verzinnen met alle kennis die je hebt vergaard na jaren van diëten …
Vet? Koolhydraten? Proteïne? Suiker?
Het zou me niet verbazen als je één van deze antwoorden gegeven hebt. Of allemaal … Want afhankelijk van welk dieet je volgt (of hebt gevolgd), is jouw idee over bepaalde voedingsstoffen gevormd.
Ga het lijstje maar eens na: wie Atkins volgt, moet weinig koolhydraten en veel eiwitten eten. Aanhangers van het Cambridge-dieet eten geen koolhydraten én heel weinig calorieën. En volgens Montignac zijn calorieën niet van belang, maar mag je nooit koolhydraten en vetten combineren.
Bij elk dieet volg je bepaalde regels die jou zeggen wat je wel en niet mag eten.Daardoor ga je mentaal een lijstje maken met ‘goed’ en ‘slecht’ eten. En bij het volgende dieet wisselen sommige dingen van kolom. Want bij elk nieuw dieet volg je braaf de regeltjes die daarbij horen, omdat je volledig overtuigd bent van de filosofie en de wetenschappelijke bewijzen die erachter zitten. Ook al spreken die je vorige dieet volledig tegen.
En is dat eigenlijk geen reden genoeg om ervan overtuigd te geraken dat er niet zoiets bestaat als één perfect dieet?
Bijna alle diëten zijn uitgevonden door dokters, voedingsdeskundigen of gezondheidsspecialisten. En allemaal hebben ze onderzoek gedaan en daar hun conclusies uit getrokken. Maar toch spreken hun bevindingen elkaar dikwijls tegen.
Dat is ook logisch, want hoe kan één dieet nu een one size fits all zijn? Iemand die in de bergen woont heeft toch compleet andere behoeften dan iemand die in een tropisch klimaat woont. Iemand die de menopauze ingaat, heeft toch andere dingen nodig als iemand die net de twintig gepasseerd is. En ook stress, humeur en mentale gezondheid hebben allemaal een invloed op welke voeding je allemaal nodig hebt.
En toch probeert iedere uitvinder van het nieuwste dieet je te overtuigen dat zijn of haar dieet écht werkt. Dat dit voor iedereen dé oplossing is om slank en fit te worden. Het perfecte dieet voor al je problemen!
Maar deze programma’s houden helemaal geen rekening met alle andere factoren die meespelen in je metabolisme.
Laat je dus niet beetnemen door al die mooie praatjes van al die vluchtige diëten. Er bestaat gewoon geen wonderdieet waarmee je blijvend gaat afvallen. Want jij bent uniek als persoon. En bij een uniek lichaam en een unieke persoonlijkheid hoort nu eenmaal geen one size fits all.
Ook interessant om te lezen:
De niet-zo-verbazende cijfers van de Flair-enquête
In de Flair van deze week staan enkele resultaten van hun body-image-enquête waaraan 3490 mensen deelgenomen hebben. De cijfers schetsen geen rooskleurig beeld over hoe veel vrouwen over hun lichaam denken. Dat is triest, maar ook niet helemaal verbazend.Enkele...
Wat als je een slechte dag hebt?
Body positivity ontdekken is geweldig: je krijgt weer waardering voor jezelf en je lichaam, en je vindt een fantastische community. Maar er komt ook eens een slechte dag waarop het allemaal niet zo rooskleurig is. En wat doe je dan?Hoe graag je jezelf en je lichaam...
Waarom eetbuien voorspelbaar zijn als je op dieet bent
Een stukje chocolade, gevolgd door twee koeken. Dan nog wat chips. En dan maar ineens de rest van het pak koeken, want nu is toch alles om zeep. Ken je dat? Als je ooit op dieet geweest bent waarschijnlijk wel. Want diëten en eetbuien gaan nu eenmaal hand in hand.Als...