Vaarwel, droomlichaam; welkom, gelukkig leven!
Als je stopt met diëten geef je het idee op van je droomlichaam en het gelukkige leven dat daarbij hoort. Het is logisch dat je dat heel moeilijk vindt, maar het zorgt ervoor dat je uiteindelijk enkel zo wél gelukkig kan zijn.
Stel je eens voor dat je gestopt bent met diëten en helemaal ok bent met je dikke lichaam. Je kijkt ’s morgens in de spiegel en voelt je goed in je vel. Je denkt niet meer heel de dag door aan wat je mag of niet mag eten en eet in plaats daarvan gewoon waar je zin in hebt. Je gaat zonder nadenken een dagje naar het strand met vrienden en verstopt je niet meer wanneer er een foto genomen wordt van deze heerlijke dag.
Kortom, stel je eens voor dat jij dik én gelukkig zou zijn. Dat idee staat je waarschijnlijk wel aan, want dat betekent dat je eindelijk rust gevonden hebt in je lijf. Maar toch vind je het heel moeilijk om er helemaal voor te gaan, want als jij zou stoppen met diëten, dan blijf je dik – of nog erger, dan word je misschien nóg dikker.
Het is heel logisch dat je dat moeilijk vindt, want dik én gelukkig zijn betekent dat je nooit het droombeeld gaat bereiken dat al jaren in je hoofd zit.
Een gelukkig leven
Sinds je eerste dieet heb jij al een beeld in je hoofd van jouw droomlichaam. Heel wat kilo’s minder, overal een beetje strakker, mooi in proportie. Het beeld van hoe een lichaam er hoort uit te zien krijg je al van kinds af aan mee in onze dieetcultuur en een dik lichaam maakt geen deel uit van dat ideaalbeeld. Logisch dus dat je wat zenuwachtig wordt van het idee dat je dik blijft of dikker wordt.
Jouw droomlichaam gaat bovendien ook over meer dan enkel je lichaam: het staat voor het leven dat je denkt te gaan hebben eens je dat lichaam bereikt hebt. Op dat moment ga je meer zelfvertrouwen hebben, socialer zijn, aanvaard worden, mooi gevonden worden. Al die dingen hangen ook vast aan dat droomlichaam.
En het gaat nog verder dan dat, want dun(ner) zijn betekent ook dat je minder opmerkingen krijgt, dat je meer leuke kleding vindt, dat je in elke stoel op elk terras past, dat je niet eerst moet afvallen voordat je dokter je behandelt. We weten goed genoeg dat onze maatschappij dikke mensen uitsluit, dus het is heel normaal dat je dat niet voor jezelf wilt en dat droombeeld van een gemakkelijker leven niet wilt opgeven.
Rust in je lichaam
Alleen is het zo goed als onmogelijk om jouw droomlichaam te bereiken, want diëten werkt niet. Het goeie nieuws is dat je dat droomleven ook kan bereiken als je dik bent. Toegegeven, dik én gelukkig zijn zorgt er niet voor dat je ineens in alle stoelen past of dat je dokter nooit meer over je gewicht begint, maar het helpt wel om je er beter tegen te wapenen en voor jezelf op te komen.
Om je goed te voelen in je dikke lichaam en de buitenwereld aan te kunnen, moet je afscheid nemen van dat droombeeld. Dat kan heel heftig zijn, omdat je er al zoveel jaren aan vasthoudt, en daarom is het dikwijls een rouwproces waar je doorheen moet.
Dat klinkt heel verdrietig en dat is ergens ook wel zo, maar het zorgt er ook voor dat je jezelf bevrijdt van onze dieetcultuur, dat je je waarde niet meer laat afhangen van wat anderen van jou denken, en dat je schoonheid herdefinieert naar iets waar jij je goed bij voelt. Afscheid nemen van je droombeeld is dus net iets heel moois en zorgt ervoor dat je weer rust kan ervaren in je lichaam. Dat lijkt me de moeite waard om toch eens te overwegen.
Ook interessant:
Eeuwenoud dieetleed
Veel mensen hebben nogal wat extreme dingen gedaan om af te vallen. En dat is niet nieuw. Om aan te tonen hoever dieeetleed ging, vind je hier een overzicht van uitvindingen en personen die bijgedragen hebben aan de uitgebreide en soms bizarre historie van onze...
Dikke mensen zijn geen teflon-pannen
Ook als je jezelf en je lichaam graag ziet, ben je niet ongevoelig voor opmerkingen. Dat is logisch, want je bent ook maar een mens. Zelfliefde zorgt er dan ook niet voor dat niks je nog raakt, maar wel dat je er sneller overheen geraakt en je lichaam niet de schuld...
Hoe intuïtief eten nog altijd een dieetmentaliteit kan zijn
Om volledige vrijheid rond eten te ervaren moet je de eetregels in je hoofd volledig loslaten. Ja, ook die waarvan je denkt dat ze onschuldig zijn, zoals vijf stukken groenten en fruit per dag eten.Elk dieet dat er bestaat heeft zo z’n eigen regeltjes. Je moet...